Government's Accountability to Promote Tobacco Control in Nepal

Date: Saturday, 15th October 2022 Time: 10:00 AM – 12:30 PM

Venue: Hotel Himalaya, Skyline Hall, Kupondole, Lalitpur

Program Chair: Ram Prasad Neupane, President, Health Journalist Forum Nepal (HJFN)

Chief Guest: Dr. Dipendra Raman Singh, Director General (DG), Department of Health Services, MoHP

Program Moderator: Bhisha Kafle, Secretary General, Health Journalists Forum Nepal (HJFN)

Program Organizers: Action Nepal, Health Journalists Forum Nepal (HJFN), International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (The Union), Asia Pacific Cities Alliance for Health and Development (APCAT)

Rationale:

Tobacco is a major risk factor for non-communicable diseases (NCDs) such as cardiovascular diseases (CVD), chronic non-infectious respiratory diseases (like COPD), cancers, and diabetes. It also increases the risk of infectious illnesses, TB, and lower respiratory infections. NCDs are responsible for almost two-thirds of all premature deaths worldwide. In Nepal, 66% of all deaths are caused due to NCDs, and tobacco consumption has been attributed as one of the major risk factors for such untimely deaths.

Tobacco kills around 27,137 people (accounting for 14.9 % of all deaths) each year in Nepal. According to the Nepal STEPS survey 2019, 28.9% of adults 15-69 years of age (48.3% of men, 11.6% of women) were current users of tobacco, in any form, and this is equal to 3.8 million adults.

Objective:

- Identify actions and responsibilities in responding burden of tobacco use in Nepal

Program

Time	Activities / Person	Topic of Discussion / Presentation
9:00 - 9:45 am (45 Minutes)	Registration	
10:00 - 10:10 am (10 Minutes)	Opening Session	National Anthem Program Overview (Agenda)
10:10 - 10:20 am (10 Minutes)	Mr. Ram Prasad Neupane President, Health Journalist Forum Nepal	Welcome Speech
10:20 – 10:30 am (10 Minutes)	Dr. Arun Shahi Consultant/Lecturer of Medical Oncology Patan Academy of Health Sciences	Impact of Tobacco on Lung Health









10:30 -10:40 am (10 Minutes)	Mr. Ananda Bahadur Chand Chairperson, Action Nepal	Tobacco Control Efforts in Nepal
10:45 – 10:55 am (10 Minutes)	Dr. Bhakta Bahadur KC Senior Health Education Administrator, National Health Education, Information, and Communication Center	Implementation of the Supreme Court's Mandate on 90% Pictorial Health Warning (PHW) on Tobacco Packs
11:00 – 11:10 am (10 Minutes)	Dr. Lonim Dixit WHO Nepal	Best Buys for Tobacco Control
11:15 – 11:25 am (10 Minutes)	Dr. Tara Singh Bam Director, International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (The Union)	Tracking Tobacco Control
11:25 – 11:35 am (10 Minutes)	Mr. Resh Raj Sharma Under Secretary, Law Ministry of Health and Population (MoHP)	Enforcement of Tobacco Control Laws in Nepal
11:35 – 11:45 am (10 Minutes)	Dr. Sangeeta Mishra Additional Secretary, Ministry of Health and Population (MoHP)	Tobacco Control Programs and Policies in Nepal
11:50 – 12:05 pm (15 Minutes)	Dr. Dipendra Raman Singh Director General (DG), Department of Health Services, MoHP	Accountability of the Ministry of Health for Effective Implementation of Tobacco Control to Improve Lung Health
12:05 – 12:15 pm (10 Minutes)	Call to Action	
12:15 – 12: 25 pm (10 Minutes)	Group Photo and Closing	
12:30 pm onwards	Lunch	

END of the Program







